Kuchyně

Vybavení kuchyně v dřevostavbě

Architektonickému řešení dřevostaveb v dnešní době kraluje otevřená vzdušná dispozice s velkým prostorem sloužícím pro denní užívání a optimálními menšími ložnicemi. Tento přístup obvykle soustředí technické a sanitární místnosti do jednoho místa, kde se jednoduše řeší rozvod vody i odtok vod odpadních. Stejná strategie bývá uplatňována také pro umísťování kuchyně v typových dřevostavbách. Moderní kuchyně bývají rovněž řešeny jako otevřené do prostoru a propojené s obytnými místnostmi – jídelnou a/nebo obývacím pokojem – a situovány tak, aby byla rozvodná síť jednoduše centralizovaná. Kromě této lokace může být ovšem v případě individualizovaného návrhu u kuchyně uvažováno také klasicky jako se samostatnou místností či jejím zbudováním přímo na obvodové stěny.

Výhody a nevýhody řešení kuchyně v dřevostavbě

Ať už se rozhodnete pro otevřenou nebo uzavřenou kuchyni v dřevostavbě, vždy je nutné počítat s několika aspekty, které by při její navrhování měly být brány v úvahu. Ty zahrnují především:

  • provozní zátěž
  • konkrétní umístění
  • designové řešení

Provozní zátěž kuchyně

Kuchyň je prakticky nejvyužívanější místností bytu s výraznou zátěží na okolní konstrukce vyplývající z činností, které jsou v ní realizovány. Jedná se především o vaření, které může v některých dnech trvat i více hodin a kontinuálně do prostoru generuje vodní páry, pachy či hluk, což je nevýhoda především u kuchyně otevřené, z níž jsou rozváděny prakticky do všech propojených místností. Také z tohoto důvodu je nutné celý prostor vhodným způsobem utěsnit, jelikož dřevostavbu jsou obecně řešeny jako difuzně uzavřené objekty a případné pronikání vlhkosti do vnitřních konstrukcí opláštění by mohlo vést k jejich degradaci. Obdobně je nezbytné část kuchyňského koutu či místnost kuchyně opatřit omyvatelnými povrchy – nejčastěji se jedná o obklady a dlažby, jež je nutné spárovat voděodolnou hmotou.

Konkrétní umístění kuchyně

Centralizované umístění kuchyňského koutu či kuchyňské místnosti je výhodné především kvůli zkrácení rozvodů – ať už se jedná o vodu a odvod odpadů, případně o plyn určený k vaření a vytápění. Běžné řešení uspořádává sanitární prostory (obdobně jako v panelákových bytech) do samostatného vnitřního ostrůvku, který lze také poměrně snadno odvětrávat. V případě tohoto řešení je také snížené riziko narušení parozábrany uložené v opláštění, která musí být pro správné uzavření systému souvislá. Rizikem tohoto řešení je případné narušení vnitřní nosné nebo dělicí konstrukce či její přetížení nesprávným odhadem nosnosti. U otevřených i uzavřených kuchyní s různým rozmístěním vybavení je tak vždy výhodnější minimalizovat vrtané spoje a nahrazovat je vysokopevnostním lepidlem určeným pro místnosti s vyšší vlhkostí.

Designové řešení

Samotné vizuální provedení kuchyně je pak prakticky až na posledním místě a je dobré si před jeho volbou rozmyslet také rozmístění technologií a spotřebičů, jež vyžadují napojení na sítě. Obezřetní byste měli být také při výběru dlažby a obkladů – vždy vybírejte ty určené do interiéru.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení